Medycznego wykształcenia nie mam, ale czytać umiem...


Andrzej Iwaniuk

niedziela, 1 sierpnia 2010

Tajemnice wody

Woda to najbardziej tajemnicza na świecie substancja. Wprawdzie jej skład chemiczny się nie zmienia i stale jest to H2O, lecz ciągle nie wiemy, dlaczego gęstość wody zwiększa się w temperaturze ujemnej, a zmniejsza się w temperaturze dodatniej. Organizm ludzki w 70% składa się z wody. Jedną z głównych zasad warunkujących nasze zdrowie jest właśnie woda. Od jakości i ilości wypijanej wody zależy optymalna praca naszego mózgu (głównego komputera naszego organizmu), ale także stan naczyń krwionośnych, stawów, skóry, nerek i wątroby - mówi lek. med. Wojciech Urbaczka, pediatra.

Pijemy: kawę, herbatę, przeróżne napoje i nie odczuwamy potrzeby picia zwykłej wody tak niezbędnej do pracy naszych komórek. One nie potrzebują do życia tych chemicznych napojów, ale około 1,5 litra zdrowej wody. Piją ją zwierzęta i nie chorują na choroby cywilizacyjne, nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego czy chorobę Alzheimera. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego pies woli pić wodę z kałuży lub zlizywać śnieg, gardząc wodą z poidełka? Myślę, że po tym artykule zrozumiecie, że najlepsza dla ludzi, zwierząt i roślin jest woda strukturalna, właśnie taka, jaką mamy w organizmie. I taka też woda jest w nieskażonych owocach i warzywach, w górskich potokach i cudownych źródłach.

Jakość wody

Słynny bakteriolog Louis Pasteur powiedział: „Pijemy 90 % naszych chorób". Przy ogromnej ilości wody, którą wypijamy podczas całego naszego życia, z pewnością nie jest bez znaczenia, jaką ta woda ma jakość! Czyż prawidłowe odżywianie i woda nie wpływają w istotny sposób na stan naszego zdrowia lub czy nie sprzyjają powstawaniu ogromnej ilości chorób?

Jaką więc wodę powinniśmy pić i jaka jest najlepsza dla naszego organizmu?

1. O temperaturze 36,6°C (łatwy do spełnienia warunek).

2. Wolną od wirusów, bakterii, grzybów i substancji chemicznych.

Ten warunek spełnia woda po zabiegu odwróconej osmozy. Odwrócona osmoza jest obecnie jedyną technologią, która skutecznie usuwa z wody wszystkie toksyczne związki chemiczne. Jednocześnie przepuszcza pierwiastki mineralne, które łatwo przedostają się przez odpowiednio dobrane pory membrany osmotycznej. Taka osmotyczna woda po przejściu przez mineralizator jest porównywalna z wodą mineralną nisko zmineralizowaną.

Specjaliści od spraw czystej wody jednoznacznie twierdzą: albo będziesz korzystał z filtra działającego na zasadzie odwróconej osmozy... albo twój organizm będzie musiał spełniać rolę takiego filtra... Tylko pamiętaj - twój organizm nie ma wkładów wymiennych.

3. Odpowiednie pH (zasadowe).

By nasz organizm optymalnie pracował, musi być w nim zachowane środowisko zasadowe. Gdy pH naszej krwi będzie wynosić 7,35 do 7,45, wtedy wszystkie komórki naszego ustroju pracują znakomicie. Zakwaszenie organizmu jest główną przyczyną wielu schorzeń i chorób cywilizacyjnych, dlatego w prawidłowo przygotowanym posiłku powinno znajdować się więcej produktów zasadotwórczych. Nasza codzienna dieta XXI wieku składa się niestety z olbrzymiej ilości produktów, które doprowadzają do zakwaszenia krwi i przesunięcia się naszego pH do poziomu poniżej 7,35 (kwasica). Produkty kwasotwórcze to: mięso, cukier, kawa, herbata, soki, woda gazowana, przetworzona żywność typu „fast food" itp. Organizm musi ciągle walczyć o utrzymanie odpowiedniego pH naszej krwi, bowiem jeśli spadnie z poziomu 7,4 do 7,0, dochodzi do niedotlenienia komórek, niewydolności krążeniowo-oddechowej i śmierci. Większość wód mineralnych w naszym kraju ma pH kwaśne ok. 6,5, kawa, herbata mają pH ok. 4,5, a napoje gazowane - 2! Im wyższe pH wody, którą pijemy (około 8 i wyżej), tym lepiej dla naszego organizmu, bowiem woda taka zbawiennie zwalcza kwasicę i przywraca homeostazę ustrojową. Właśnie taka woda o pH zasadowym będzie najlepsza dla naszego organizmu.

4. Odpowiedni potencjał redox (ORP)

Redox to międzynarodowa nazwa dla potencjału utleniania- redukcji dla różnych płynów (także wody). Można go mierzyć miernikiem redox. Informuje nas, jaka jest zdolność do oddawania i przyjmowania elektronów (niezmiernie ważne w walce z wolnymi rodnikami). Im większy dodatni redox, tym większa trucizna dla naszego organizmu; im bardziej ujemny, tym bardziej pita woda zbliża się parametrami do „wody życia". Potencjały od +100 mV do +700 mV są niekorzystne. Świadczą o dużym stopniu utlenienia (wody, soku, napoju). Im większy dodatni pomiar, tym większa obecność szkodliwych wolnych rodników. Korzystne potencjały to od -100 mV do -700 mV. Świadczą, że mamy do czynienia z antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Woda z kranu ma redox +250 mV do +450 mV, powszechnie dostępne napoje i wody sklepowe od +200 mV do +300 mV, naturalne wody źródlane od-100 mV do +100 mV, najlepsze wody uzdrowiskowe od -100 mV do -300 mV. Woda z redoxem -200, -300, -400, -500 to już „woda życia". Cudotwórczą w niej rolę spełnia „aktywny wodór", który jest najlepszym reduktorem dla rodników tlenowych i wodorotlenowych, powszechnie występujących w naszym metabolizmie ustrojowym.

Badania prowadzone w Instytucie Wody w Tokio w Japonii wykazały „cudowne" właściwości wód z uzdrawiających miejsc na świecie, które wiążą się z dużą ilością zawartego w nich aktywnego wodoru, mającego zdolność redukcji wolnych rodników.

Napięcie powierzchniowe wody

Napięcie powierzchniowe płynów, które pijemy, wpływa na zdolność naszych komórek ustrojowych do absorpcji wody. Napięcie powierzchniowe błony komórkowej czerwonych ciałek krwi (zbudowanej m.in. z lipidów) wynosi około 43 dyn/cm3. Należy pamiętać o tym przy doborze wody do picia, ponieważ jeśli napięcie powierzchniowe wody będzie wyższe, warstwa lipidowa w błonie komórkowej nie pozwoli na optymalne pobranie wody z przestrzeni międzykomórkowej do wnętrza komórki. Woda z kranu oraz woda w napojach spożywczych różnią się w zasadniczy sposób od wody w przestrzeniach międzykomórkowych. Napięcie powierzchniowe takiej wody wynosi około 73 dyn/cm3, natomiast ten wskaźnik dla wody okołokomórkowej w naszym organizmie wynosi około 45 dyn/cm3. Tak więc aby substancje odżywcze mogły przedostać się przez błonę komórkową do wnętrza komórki, a produkty toksyczne wydostać się z komórki na zewnątrz, nasz organizm musi zmniejszyć napięcie powierzchniowe wypitej przez nas wody. Tylko odpowiednio niskie napięcie powierzchniowe spożywanej wody gwarantuje optymalny metabolizm komórkowy.

Woda strukturalna

Współczesne badania pozwoliły sformułować rewelacyjną wiadomość: woda jest „żywa" i posiada pamięć. Przeprowadzone doświadczenia udowodniły, że woda jest w stanie rejestrować i utrwalać wszelkie oddziaływania, zapamiętywać i przechowywać w sobie wszystkie informacje, zawarte w otaczającej ją przestrzeni. W latach 20 ubiegłego wieku austriacki hydrolog Victor Schauberger udowodnił, że w stanie naturalnym woda ma określoną siłę witalną. Badacze wykazali, że woda dysponuje unikalnymi cechami, dzięki czemu w tzw. stanie informacyjno-fazowym zapamiętuje i przekazuje na zewnątrz wszystkie informacje w postaci drgań elektromagnetycznych.

Udowodniono, że struktura wody jest ważniejsza od jej składu chemicznego. Struktura ta jest uporządkowana. Łączące się w grupy molekuły wody uczeni nazwali klastrami (komórkami klastrowymi pamięci). Amerykański biochemik Lee Lorenzen wykazał, że woda gromadzi i zachowuje podaną informację (zarówno pozytywną, jak i negatywną). W zależności od tego, czy informacja jest pozytywna czy negatywna, albo wspomagamy i odbudowujemy nasze zdrowie, albo je niszczymy. Kropkę nad „i" postawił japoński uczony Masaru Emoto, fotografując przy pomocy unikalnej techniki kryształy lodowe wody. Woda z górskich potoków i źródeł ukształtowana jest w piękne 6-promienne gwiazdki (w różnych wersjach), podobne do śnieżynek. Woda taka, składająca się z ładnie uporządkowanych ciekłych kryształów to właśnie woda strukturalna. Woda z kranu posiada niestety naruszoną, „zmiętą" strukturę, bowiem płynąc przez rury kanalizacyjne, zakodowała nieprzyjemne informacje. Żywe molekuły źle układają się między cząsteczkami takiej zaburzonej strukturalnie wody i pracują w dysharmonii. Woda musi dopiero uzyskać strukturę „lodu" kosztem wydatkowania energii z organizmu. Sceptyków odsyłam do książek Masaru Emoto: „Tajemnice wody" i „Woda - obraz energii życia". Na zakończenie tematu wody mam dla Państwa dobrą wiadomość. Są już dziś dostępne naturalne preparaty, które w krótkim czasie przywracają wodzie zarówno prawidłową strukturę, jak i wszystkie pozostałe właściwości (odpowiedni redox, właściwe pH i właściwe napięcie powierzchniowe). A więc tylko od nas zależy, czy woda, którą pijemy, będzie naszą trucizną czy naszym lekarstwem.

lek. med. Wojciech Urbaczka

Akuna: Zdrowie i Sukces nr 25, luty 2010

* * *

Woda- wielka tajemnica - 81 minut rewelacyjnego filmu, z którego dowiemy się np., dlaczego woda święcona leczy, czy też jak można zatruć się wodą "chemicznie bezpieczną, zdrową"...


* * *

"Woda z kranu podlega w Polsce bardziej restrykcyjnym wymaganiom niż woda sprzedawana w butelkach. Poddaje się ją licznym procesom uzdatniania, zarówno fizycznym, jak i chemicznym, w trakcie których usuwane są zanieczyszczenia chemiczne i bakterie. Tymczasem, jak wynika z testów wykonywanych przez „Świat Konsumenta”, to właśnie wody butelkowane – półtoralitrowe, pięciolitrowe, a zwłaszcza pięciogalonowe – mogą zawierać więcej bakterii niż normy dopuszczają w wodzie z kranu."

cytat spod linku:
http://www.pro-test.pl/article_article/7237,0/Woda_Wielka+woda.html

3 komentarze:

  1. Jana 3:10 Odpowiadając, Jezus rzekł jej: „Gdybyś znała wspaniałomyślny dar Boży oraz tego, który do ciebie mówi: ‚Daj mi pić’, poprosiłabyś go, a dałby ci wody żywej”. 11 Powiedziała do niego: „Panie, nie masz nawet czerpaka do wody, a studnia jest głęboka. Skąd więc masz tę wodę żywą?
    ....chyba wiedział o czym mówi ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakieś 5 lat temu, kiedy wprowadziłem na rynek generator aktywnego wodoru (H-01) i wspólnie z dr L.Jankowskim rozpoczynalismy badania nad woda zredukowana(ujemny redox), jeszcze nikt w Polsce nie znał pojęcia redox! Dzisiaj do grona mojej grupy pasjonującej się właściwościami uzdrawiającymi aktywnego wodoru dołączyli m.in. dr Pokrywka czy Marek Jankowski z Medical SPA w Kowarach, a temat stał sie znany i jest coraz bardziej popularny. W Polsce już jest woda źródlana z aktywnym wodorem w butelkach 0.33 L (AOx aquaLIFE Clinical) z redoxem -5oo mV oraz napój dr Pokrywki w butelkach 270 ml (www.zyciodajna.pl).
    Olek Polanski - Sanum Per Aquam Project/Life Improvement Institute LLC

    OdpowiedzUsuń