Stosowany jest w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967, głównie gum do żucia i cukierków, ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. FDA uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy. Odczyn zasadowy, który ksylitol posiada i wytwarza po rozpuszczeniu w ślinie, nie sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii, a szczególnie streptococus mutans i jest skutecznym inhibitorem w rozwoju tego zakażenia. Stosowany po umyciu zębów znakomicie chroni i goi zęby oraz dziąsła.
W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Ksylitol jest cały czas obecny w naszych organizmach. Nasze ciała wytwarzają go do 15 g w trakcie procesu trawienia poprzez ścieżki produkcji energii. Ksylitol nie jest obcą lub sztuczną substancją, lecz naturalnym elementem codziennego metabolizmu. Ksylitol jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, aczkolwiek w niewielkich ilościach. Jednymi z najlepszych jego źródeł są owoce, jagody, grzyby, sałata, twarde drewno i kolby kukurydzy. Jedna szklanka malin zawiera mniej niż jeden gram ksylitolu.
W jaki sposób ksylitol różni się od innych słodzików?
Chemicznie rzecz biorąc ksylitol nie jest faktycznie cukrem ale alkoholem cukru. Różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza i glukoza, ponieważ jego cząsteczka składa się z pięciu a nie sześciu atomów węgla. Większość bakterii w jamie ustnej nie jest w stanie przetrawić tej formy cukru. Jest to jednym z powodów dlaczego ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy. Ksylitol jest na przykład o wiele słodszy niż sorbitol; jego siła słodząca jest taka sama jak sacharozy. Jest również podobny do sacharozy w swoich właściwościach technicznych i odżywczych. Ksylitol jest ważnym uzupełnieniem w zapobieganiu próchnicy i każda osoba zainteresowana zdrowymi zębami powinna być zaznajomiona z jego właściwościami.
Właściwie stosowany zatrzymuje procesy fermentacji i tłumi najbardziej szkodliwe szczepy bakterii jamy ustnej, doprowadzając do trwałych korzystnych przetasowań w ich charakterze. Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego i jest efektywny w leczeniu małych ubytków próchniczych. Duże ubytki nie zasklepiają się, ale się utwardzają i stają się mniej podatne na dalszy rozwój próchnicy. Ułatwia to znacząco dentyście wyleczenie tego ubytku.
KSYLITOL a infekcje ucha, nosa i gardła.
Powtarzające się infekcje ucha środkowego, najczęściej występujące w ciągu dwóch pierwszych lat życia, stanowią wielkie niebezpieczeństwo dla zdrowia dzieci. Mogą spowodować ubytek słuchu, tym samym trudności w uczeniu się, oraz znaczne opóźnienie umiejętności czytania. Regularne przemywanie nosa aerozolem zawierającym ksylitol zmniejsza liczbę szkodliwych bakterii. Czysty nos, to mniej problemów z alergią i astmą, których źródłem jest podrażnienie przewodów nosowych przez alergeny. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia infekcji zatok.
Ksylitol skutecznie przeciwdziała poważnej drożdżakowej kolonizacji układu trawiennego (candida albicans) oraz szkodliwym działaniom bakteriom jelit, w tym helicobacter pylori, związanej z zapaleniem jamy ustnej, cuchnącym oddechem, owrzodzeniem żołądka, a nawet rakiem żołądka.
KSYLITOL a osteoporoza
KSYLITOL a osteoporoza
Ksylitol jest pomocny w przywracaniu naturalnej konsystencji kości. Przypuszczalnie jego zdolność do wzmacniania kości wynika z tego, że stymuluje on wchłanianie wapnia w jelitach.
Fińscy naukowcy zalecili stosowanie ksylitolu w leczeniu ludzi w przypadkach osteoporozy. Proponowana dawka to 40 g dziennie.
Insulinooporność: ksylitol jest naturalnym stabilizatorem insuliny. Nie powoduje nagłych spadków oraz przyrostów tego hormonu, co ma miejsce w przypadku cukru.
Ksylitol hamuje łaknienie na słodycze i węglowodany. Jest doskonałym słodzikiem dla cukrzyków, jak i osób z nadwagą.
Naukowcy i gerontolodzy są przeświadczeni, że utrzymanie niskiego poziomu insuliny jest kluczowym czynnikiem programu przeciwdziałania przedwczesnemu starzeniu się organizmów.
* * *
Porównanie: cukier a ksylitol - zerknij:
http://www.ksylitol.com/o-ksylitolu/ksylitol-a-cukier.html
* * *
Ksylitol w kuchni - w y p i e k i
Ponoć "na ksylitolu nie urośnie drożdżowe ciasto" - i to prawda.
Moja znajoma, przednia gospodyni, Kasia - sprawdziła ten "mit" - i to potwierdza.
"Inne wypieki - bez zastrzeżeń".
Z tymi drożdżami to może chodzi o to, że ksylitol nie fermentuje tak jak to jest w przypadku cukru?
No nie wiem - gdybam. Znam się na tym jak wieloryb na uprawie winorośli-;)
I jeszcze jedno: gdy używamy ksylitolu, ciasto ma "lekko metaliczny posmak" - cokolwiek to oznacza;) ... ale tak mi Kasia powiedziała:)
* * *
Cena ksylitolu /np. w sklepie zielarskim/ to około 44 zł za kilogram.
Drogo?
Cukier tańszy - fakt, ale jak "przy cukrze" z czasem dojdzie kupowanie pasków od badania poziomu cukru /cukrzyca/, leków, itp., a i choćby leczenie dziur w zębach w skutek próchnicy - to w ogólnym bilansie: z ksylitolem w diecie wyjdzie taniej-;)
Profilaktyka jest tańsza niż leczenie. I przede wszystkim: zdrowsza!:)
* * *
źródło:
http://xylitol.pl/ksylitol
http://www.longevitas.pl/index.php?id=22
ja robie bułeczki czosnkowe na drożdżach z ksylitolem zamiast cukru i rosną
OdpowiedzUsuń