Medycznego wykształcenia nie mam, ale czytać umiem...


Andrzej Iwaniuk

czwartek, 8 listopada 2012

Chemiczna bomba: kostki rosołowe

źródło: http://media.wp.pl/kat,1022945,wid,15054135,wiadomosc.html?ticaid=1f7d2

Kostki rosołowe rozpanoszyły się na dobre w polskich kuchniach. Dziś już nikt nie pamięta zdrowych i pożywnych domowych wywarów. A szkoda. Nie dość, że kostki nie mają prawie wcale mięsa, to na dodatek nafaszerowane są glutaminianem sodu i innymi chemicznymi środkami.

Producenci wmawiają nam, że kupując kostki rosołowe i rozpuszczając je w wodzie, uzyskujemy efekt identyczny do prawdziwych rosołków.

Sprawdziliśmy (ai: WP) popularne kostki rosołowe znanych firm. We wszystkich zawartość mięsa waha się na poziomie od 0,01 do 0,2 procenta! Na domiar złego, sztuczne kostki produkowane są z mięsa suszonego! Nietrudno zgadnąć, że smaku ani koloru nie sposób z tego uzyskać.

Wystarczy jednak dodać trochę kurkumy albo barwnika amoniakalnego, aby nadać wywarowi złoty kolor. Aby pozbyć się jałowego smaku wystarczy dodać kilka ulepszaczy z inozynianem disodowym, guanylanem disodowym i glutaminianem sodowym na czele. Jak na taką „bombę chemiczną” reaguje nasz organizm?

– Ze względu na koszty badań oraz możliwe zagrożenie dla przemysłu spożywczego, nie ma wielu badań przeprowadzonych na ludziach. Natomiast badania na szczurach dowodzą, że glutaminian sodu prowadzi do trwałego uszkodzenia systemu nerwowego, mózgu i siatkówki oka, co powoduje utratę wzroku. Ponadto glutaminian trzykrotnie zwiększa ryzyko nadwagi – ostrzega Agnieszka Łyko, dietetyk z Poznania.

Zobacz, co jest w kostkach rosołowych:

> Kucharek Rosół z kury - 2,69 zł

suszone mięso drobiowe 0,1%
tłuszcz kurzy 1,5%
glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy
barwnik kurkumina

> Knorr Rosół z kury - 2,99 zł

ekstrakt mięsa kurzego 0,1%
tłuszcz kurzy 2%
glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy, maltodekstryna

Tesco Kostka rosołowa drobiowa - 1,86 zł

suszone mięso drobiowe 0,01%
tłuszcz kurzy i roślinny 0,5%
glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy

> Winiary Rosół drobiowy - 2,99 zł

suszone mięso z kury 0,1%
tłuszcz drobiowy 3%
glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna
barwnik amoniakalny

> Knorr Bulionetka Domowa Drobiowa - cena 3,99 zł

mięso z kury 0,2%
tłuszcz kurzy 2%
maltodekstryna, barwnik: mieszanka karotenów


*  *  *

Swego czasu w sklepie uwagę moją zwróciły kosteczki Knorr'a: "Czosnek". Nie wiem, czy są jeszcze do kupienia, ale skład tego czosnku "zafascynował mnie". Były w nim disodowce - guanylan i inozynian, a i glutaminian sodu - a jakże! Doprawiony czosnek do smaku czosnku, że hej! Ale nie to było zabawne... uśmiech na twarzy wzbudzała zawartość czosnku w tej poręcznej kosteczce: 10%.
Wow: 10% czosnku w czosnku! Japończycy swego czasu zamknęli telewizor w zegarku, browar Dojlidy zmieścił żubra w małej aluminiowej puszcze, a firma Knorr: cały czosnek zamknęła w jego 10-ciu procentach przy zachowaniu pierwotnej objętości. Nobel z chemii panowie! Nobel z chemii!-;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz