źródło: http://media.wp.pl/kat,1022945,wid,15054135,wiadomosc.html?ticaid=1f7d2
Kostki rosołowe rozpanoszyły się na dobre w polskich kuchniach. Dziś już
nikt nie pamięta zdrowych i pożywnych domowych wywarów. A szkoda. Nie dość, że
kostki nie mają prawie wcale mięsa, to na dodatek nafaszerowane są glutaminianem
sodu i innymi chemicznymi środkami.
Producenci wmawiają nam, że
kupując kostki rosołowe i rozpuszczając je w wodzie, uzyskujemy efekt identyczny
do prawdziwych rosołków.
Sprawdziliśmy (ai: WP) popularne kostki rosołowe znanych
firm. We wszystkich zawartość mięsa waha się na poziomie od 0,01 do 0,2
procenta! Na domiar złego, sztuczne kostki produkowane są z mięsa suszonego! Nietrudno zgadnąć, że smaku ani koloru nie sposób z tego uzyskać.
Wystarczy jednak dodać trochę kurkumy albo barwnika amoniakalnego, aby nadać
wywarowi złoty kolor. Aby pozbyć się jałowego smaku wystarczy dodać kilka
ulepszaczy z inozynianem disodowym, guanylanem disodowym i glutaminianem sodowym
na czele. Jak na taką „bombę chemiczną” reaguje nasz organizm?
– Ze
względu na koszty badań oraz możliwe zagrożenie dla przemysłu spożywczego, nie
ma wielu badań przeprowadzonych na ludziach. Natomiast badania na szczurach
dowodzą, że glutaminian sodu prowadzi do trwałego uszkodzenia systemu nerwowego,
mózgu i siatkówki oka, co powoduje utratę wzroku. Ponadto glutaminian
trzykrotnie zwiększa ryzyko nadwagi – ostrzega Agnieszka Łyko, dietetyk z
Poznania.
Zobacz, co jest w kostkach rosołowych:
> Kucharek Rosół z
kury - 2,69 zł
suszone mięso drobiowe 0,1%
tłuszcz kurzy
1,5%
glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy
barwnik
kurkumina
> Knorr Rosół z kury - 2,99 zł
ekstrakt mięsa kurzego
0,1%
tłuszcz kurzy 2%
glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan
disodowy, maltodekstryna
Tesco Kostka rosołowa drobiowa - 1,86
zł
suszone mięso drobiowe 0,01%
tłuszcz kurzy i roślinny
0,5%
glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan
disodowy
> Winiary Rosół drobiowy - 2,99 zł
suszone mięso z kury
0,1%
tłuszcz drobiowy 3%
glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy
disodowe, maltodekstryna
barwnik amoniakalny
> Knorr Bulionetka Domowa
Drobiowa - cena 3,99 zł
mięso z kury 0,2%
tłuszcz kurzy
2%
maltodekstryna, barwnik: mieszanka karotenów
* * *
Swego czasu w sklepie uwagę moją zwróciły kosteczki Knorr'a: "Czosnek". Nie wiem, czy są jeszcze do kupienia, ale skład tego czosnku "zafascynował mnie". Były w nim disodowce - guanylan i inozynian, a i glutaminian sodu - a jakże! Doprawiony czosnek do smaku czosnku, że hej! Ale nie to było zabawne... uśmiech na twarzy wzbudzała zawartość czosnku w tej poręcznej kosteczce: 10%.
Wow: 10% czosnku w czosnku! Japończycy swego czasu zamknęli telewizor w zegarku, browar Dojlidy zmieścił żubra w małej aluminiowej puszcze, a firma Knorr: cały czosnek zamknęła w jego 10-ciu procentach przy zachowaniu pierwotnej objętości. Nobel z chemii panowie! Nobel z chemii!-;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz